NOS NieuwsAangepast

Snowden nog nergens welkom

Steeds meer landen waar de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden asiel heeft aangevraagd, zeggen dat zo'n verzoek vanuit het buitenland niet mogelijk is.

Duitsland, Noorwegen, Spanje, Oostenrijk, Finland en Zwitserland zeggen dat Snowden alleen op hun grondgebied asiel kan aanvragen. India en Polen hebben al bij voorbaat afwijzend op het verzoek gereageerd.

De klokkenluider zit al ruim een week in de transitruimte op het internationale vliegveld van Moskou.

Arrestatiebevel

Spanje zegt dat het verzoek niet kan worden behandeld, omdat Snowden zich niet op Spaans grondgebied bevindt. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken voegde eraan toe dat hij geen weet heeft van enig asielverzoek.

De Oostenrijkse regering zegt ook dat ze het verzoek niet kan behandelen. Mocht Snowden naar Oostenrijk komen, dan wordt hij volgens Wenen niet aan Amerika uitgeleverd. Volgens de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken is er geen internationaal arrestatiebevel.

Polen bevestigt dat het de asielaanvraag heeft ontvangen, maar de regering zegt dat die niet voldoet aan de formele voorwaarden. En ook als het verzoek wel aan de eisen zou voldoen, zou de Poolse regering Snowden afraden om het verzoek in te dienen.

Kritisch

Volgens WikiLeaks heeft Snowden in 21 landen asiel aangevraagd, waaronder Nederland. Ook voor Nederland geldt dat Snowden alleen op Nederlands grondgebied een geldige aanvraag kan doen.

De klokkenluider had ook asiel aangevraagd in Rusland, maar heeft dat verzoek ingetrokken. Volgens het Kremlin kwam Snowden tot zijn besluit, nadat president Poetin zich gisteren kritisch over het verzoek had uitgelaten. Poetin zei dat Snowden alleen asiel kon krijgen als hij zou stoppen met het lekken van Amerikaanse geheimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl