NOS NieuwsAangepast

Maarten van Roozendaal overleden

De zanger en liedjesschrijver Maarten van Roozendaal is op 51-jarige leeftijd overleden. In februari werd bekend dat hij kanker had. Zelf wilde hij het liefst dat er zo min mogelijk aandacht aan zijn ziekte werd besteed.

Van Roozendaal brak door in 1994, toen hij de jury- en publieksprijs won op het Amsterdamse Kleinkunst Festival. Lange tijd wist hij niet wat hij met zijn leven wilde. Een vriend moedigde hem aan om mee te doen aan het festival. Dat bleek een schot in de roos. Op het podium voelde hij zich als een vis in het water, vertelde hij eens in een interview. Sindsdien heeft hij twintig theaterprogramma's gemaakt.

Met zijn 'Rock 'n Roll-uiterlijk' en zijn rafelige stem week Van Roozendaal af van de 'mainstream chansonniers'. Hij werd geïnspireerd door zangers als Jacques Brel, Bram Vermeulen en Ramses Shaffy. Ook zitten er bluesinvloeden in zijn muziek.

Fles Wodka

In de periode voor zijn theaterdoorbraak speelde Van Roozendaal als zanger, toetsenist en drummer in diverse popbands. Ook schreef hij muziek voor theater- en dansvoorstellingen en voor televisieprogramma's als 'Knoop in je Zakdoek' en 'Sprookjeskast'.

Naast eigen werk maakte hij covers van liedjes van onder anderen Cornelis Vreeswijk en Drs. P. Ook schreef hij samen met Johan Hoogenboom de muziek voor de tv-serie 'Otje' naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt.

In de jaren 90 begon hij met zijn solo-voorstellingen met eigen Nederlandse liedjes. Op cowboylaarzen en met een fles wodka in de hand zong hij over het leven, de liefde, de dood en drank. Daarmee boekte Van Roozendaal direct groot succes.

Poelifinario

"Ik vind drinken niet stoer en ik schrijf er zeker niet romantisch over", zei hij in 2012 in een interview in Vrij Nederland. "Ik zing erover omdat Nederland een gigantisch alcoholprobleem heeft en ik daarvan een voorbeeld ben. Ik ben de eerste om toe te geven dat ik een alcoholist ben, maar ik heb geen alcoholprobleem, want mijn leven lijdt er niet onder."

In de jaren na zijn grote doorbraak op het kleinkunstfestival in Amsterdam won hij vele prijzen voor zijn liederen en theatervoorstellingen, zoals De Zilveren Harp in 1998 voor zijn cd 'Adem uit', de Annie M.G. Schmidtprijs in 2000 voor het nummer 'Red mij niet', de Poelifinario in 2008 voor zijn theaterprogramma 'Het Wilde Westen' en in 2011 de Dirk Witte Prijs voor zijn hele oeuvre.

Levensstijl

Toen bekend werd dat Van Roozendaal nog maar kort te leven had, brak hij zijn theatershow 'De Gemene Deler' direct af. Maarten van Roozendaal werd 51 jaar; zeven jaar jonger dan hij zelf had ingeschat op basis van zijn levensstijl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl