NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Vrouwveilige ruimte voor protest

De organisaties achter de protesten op het Tahrirplein in Caïro, hebben speciale locaties aangewezen voor vrouwelijke demonstranten. Die locaties moeten voorkomen dat ze het slachtoffer worden van aanranding en verkrachting.

Bewakers in fluorescerende uniforms vormen een cordon rond de vrouwen in de leeftijd van 17 tot 60. Ze zijn leden van volkscomités die proberen de veiligheid en de rust op het plein tijdens de protesten te handhaven.

Nederlandse

Vrouwen zijn sinds de eerste golf van protesten in 2012 geregeld belaagd op het Tahrirplein. Onder de slachtoffers zijn verschillende buitenlandse vrouwelijke journalisten die daarover hebben bericht.

Ook bij deze nieuwe protesten zijn er meldingen van geweld tegen vrouwen. Zo zou een 22-jarige Nederlandse vrouw zijn aangevallen. Berichten dat zij is verkracht wil het ministerie van Buitenlandse Zaken niet bevestigen maar ook niet ontkennen. Een medewerkster van de Nederlandse ambassade heeft de vrouw opgevangen. De Egyptische autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar het incident.

Berucht

Egypte is berucht als het gaat om geweld tegen vrouwen. In een rapport uit 2008 van een Egyptische organisatie die strijdt voor vrouwenrechten, staat dat tweederde van de vrouwen dagelijks last hebben van seksueel geweld.

STER reclame