NOS WielrennenAangepast

Bakelants wint etappe naar Ajaccio

Jan Bakelants heeft de tweede etappe in de Tour de France gewonnen. De Belg van RadioShack was in de rit van Bastia naar Ajaccio het peloton net te snel af en kreeg ook nog eens de gele trui.

Nadat een lange vluchtpoging van vier man (Blel Kadri, David Veilleux, Ruben Perez en opnieuw Lars Boom) op niets was uitgelopen, zat het venijn hem in de staart. Omdat veel topsprinters, onder wie geletruidrager Marcel Kittel, al lang waren gelost, roken veel avonturiers hun kans.

In de laatste kilometers deden Sylvain Chavanel, Jakob Fuglsang, Gorka Izagirre, Juan Antonio Flecha, Bakelants en Manuele Mori een poging. Toen het peloton snel naderde, had alleen de Belg nog geloof in een goede afloop. Hij reed de longen uit zijn lijf en werd daarvoor beloond.

Boom opnieuw in kopgroep

Om 13.40 uur vertrokken alle 198 renners uit Bastia voor de tweede Tourrit, over 156 kilometer naar Ajaccio. Dus ook de na een val zwaar gehavende Tony Martin.

Vrijwel direct vanuit de neutrale zone namen Veilleux, Kadri en Perez Moreno de benen. Boom, die zaterdag ook al in de aanval was, sloot eveneens aan. Het peloton liet de vier gaan.

Sojasun had de slag gemist en hoopte via Julien Simon het gat met de vier koplopers te dichten. Dat lukte niet; de Fransman spartelde tussen koplopers en peloton in, waarna de ploeg op kop ging sleuren. De achterstand slonk zienderogen, maar de Fransen werden snel weer tot de orde geroepen door de Belkin-ploeg.

Peloton achterhaalt vluchters

Boom won de tussensprint en kwam als eerste boven op de eerste klim, maar op de tweede ging het Kadri (op jacht naar de bergtrui) niet snel genoeg. De Fransman ging er alleen vandoor.

Kadri slaagde niet in zijn missie. Het peloton naderde snel en tot overmaat van ramp vloog z'n ketting eraf. Pierre Rolland profiteerde; hij pakte de punten op het colletje van de tweede categorie en mag maandag in de bolletjestrui rijden.

Het afgeslankte peloton streek in de afzink op Rolland neer en reed met een sneltreinvaart richting Ajaccio. In die eerste groep ontbraken de sprinters Marcel Kittel (de man in het geel), Mark Cavendish en André Greipel.

Bakelants blijft Sagan net voor

Op de korte, maar venijnige slotklim was het de beurt aan Cyril Gautier. De renner van Europcar werd achternagezeten door Chris Froome nota bene, maar de Brit haakte eenmaal boven weer af.

De aanval van Gautier was ook geen lang leven beschoren, waarna op zo'n vier kilometer van de meet Chavanel, Fuglsang, Izagirre, Mori, Flecha en Bakelants wegsprongen. De zes werden flink op de huid gezeten door de mannen van Peter Sagan.

De vluchtpoging was nagenoeg ten einde, maar Bakelants had nog wel hoop op een goede afloop. De Belg reed de longen uit zijn lijf en bleef Sagan, de eerste van het pak, een seconde voor. De renner van RadioShack kreeg ook nog eens het geel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl