De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA spioneert in Duitsland op nog veel grotere schaal dan eerder werd gedacht. Het tijdschrift Der Spiegel heeft dat gezien in de geheime documenten die afkomstig zijn van klokkenluider Edward Snowden. Iedere maand zouden 500 miljoen telefoontjes, e-mails en sms'jes worden afgeluisterd en bekeken.

Gisteren onthulde Der Spiegel al dat de NSA EU-diplomaten in Washington, New York en Brussel heeft afgeluisterd. Die informatie kwam ook uit de documenten van Snowden. De Europese Unie zou in de stukken als "doelwit om in de gaten te houden" worden omschreven.

In Europa werd er geschokt op gereageerd. De voorzitter van het Europees Parlement Schulz eist opheldering. De Duitse minister van Justitie Leutheusser-Schnarrenberger zei dat het haar doet denken aan "methodes die tijdens de Koude Oorlog door vijanden werden gebruikt".

Aftappen

Volgens Der Spiegel wordt Duitsland even scherp in de gaten gehouden door de VS als bijvoorbeeld China, Irak en Saudi-Arabië. Op een gemiddelde dag zou de NSA 20 miljoen Duitse telefoonverbindingen aftappen en zou de dienst 10 miljoen internetdatasets binnenkrijgen. Daarmee zou Duitsland het meest afgeluisterde Europese land zijn.

Op welke schaal de andere EU-landen worden afgeluisterd, schrijft Der Spiegel niet.

STER reclame