In het Land van Heusden en Altena in Brabant is iemand met mazelen in het ziekenhuis opgenomen. Er is sprake van ernstige complicaties. Voor zover bekend is dit het eerste slachtoffer van de huidige uitbraak van de mazelen dat in het ziekenhuis belandt.

De GGD zegt niets over de aard van de complicaties en ook niet of het om een kind gaat.

Zeker 161 mensen hebben de mazelen. Dat is een stijging van ruim vijftig geregistreerde gevallen in vergelijking met vorige week, zegt Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Volgens Coutinho ligt het werkelijke aantal gevallen veel hoger. ''We krijgen signalen van GGD's en scholen dat het op behoorlijk grote schaal aan het circuleren is.'' Bij een vorige epidemie bleek het werkelijke aantal patiënten tien keer zo groot te zijn.

Piek volgt nog

Coutinho verwacht de piek pas over een paar maanden. Hij durft geen uitspraken te doen over hoeveel mensen dan de mazelen hebben.

''De besmetting blijft vrijwel beperkt tot kinderen die om religieuze redenen niet gevaccineerd zijn'', legt Coutinho uit. ''En dan met name de kinderen van 4 tot 12 jaar.'' Mogelijk verloopt de verspreiding van de mazelen de komende tijd minder snel door de schoolvakanties, wanneer kinderen minder met elkaar in contact komen.

Vaccinatie

De ziekte brak dit voorjaar uit in een aantal gemeenten waar veel reformatorisch gezinden wonen. Vanwege hun geloof zien zij vaak af van vaccinatie tegen de ziekte.

In deze gebieden krijgen kinderen tussen de 6 en 14 maanden over ongeveer anderhalve week een oproep voor een extra vaccinatie, net als alle baby's in Nederland in die leeftijdsgroep die van reformatorische huize zijn.

Hersenontsteking

Mazelen zijn erg besmettelijk. Een ziek kind kan wel tien anderen besmetten. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. In extreme gevallen kan mazelen leiden tot hersenontsteking of de dood, maar dat komt in westerse landen amper voor.

STER reclame