NOS NieuwsAangepast

Britse baby kan DNA 3 ouders krijgen

Groot-Brittannië wordt mogelijk het eerste land dat een omstreden ivf-techniek gaat gebruiken waarbij baby's het DNA van drie mensen krijgen. De techniek moet ervoor zorgen dat bepaalde genetische aandoeningen binnen families verdwijnen.

De belangrijkste medisch adviseur van de regering, Sally Davies, verwacht dat het parlement eind volgend jaar een wet goedkeurt die dat mogelijk maakt. De eerste baby's met DNA van drie personen zouden dan over twee jaar geboren worden.

Eén op de 6500 pasgeborenen krijgt te maken met een erfelijke aandoening in de mitochondriën, een celdeeltje dat functioneert als de energiecentrale van de cel. De meeste kinderen hebben een milde vorm van de mitochondriale ziekte, maar per jaar worden vijf tot tien baby's geboren met een ernstige vorm.

Vreselijke impact

Mitochondriale ziekte kan leiden tot spierdystrofie, waarbij het spierweefsel geleidelijk wordt afgebroken. Gevolg daarvan is toenemende zwakheid van de spieren en invaliditeit. De ziekte kan ook invloed hebben op het hart en de lever. "Het kan een vreselijke impact hebben op de mensen die het erven", zegt Davies.

De nieuwe techniek houdt in dat het materiaal uit de eicel van de geïnfecteerde moeder wordt geplaatst in de eicel van een vrouw met gezonde mitochondriën. Daarna volgt ivf.

Dit betekent dat de baby DNA erft van drie biologische 'ouders', de moeder, de vader en de donormoeder. Maar wetenschappers benadrukken dat de baby minder dan 0,1 procent van de genen van de donor erft.

Het is niet de bedoeling dat mensen die via deze techniek geboren worden later te weten krijgen wie de donormoeder was. Ook wordt de donor niet erkend als ouder.

Eigen baby

Davies is zeer te spreken over de nieuwe techniek: "Ik denk dat we jaarlijks zo'n vijf tot tien baby's kunnen behoeden voor deze afgrijselijke ziekte, zonder dat hun uiterlijk of gedrag wordt beïnvloed. En het geeft moeders de mogelijkheid hun eigen baby te krijgen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl