NOS WielrennenAangepast

"Tour niet te winnen zonder doping"

Lance Armstrong doet aan de vooravond van de honderdste Ronde van Frankrijk toch even van zich spreken.

De Texaan benadrukt dat de Franse etappekoers niet te winnen was zonder verboden medische hulp.

Gevraagd of renners in de tijd dat hij renner was zonder doping wedstrijden wonnen, zegt Armstrong vrijdag in de Franse krant Le Monde: "Het hangt van de koers af. De Tour de France? Nee, onmogelijk te winnen zonder doping."

"De Tour is de ultieme test voor het uithoudingsvermogen en zuurstof is daarbij het allerbelangrijkste", vertelt Armstrong, die begin dit jaar bekende dat hij tijdens al zijn overwinningen in de Tour van 1999 tot 2005 verboden middelen heeft gebruikt.

"Maar ik heb het systeem niet uitgevonden. Ik deed er alleen maar aan mee. Het stopte ook niet met mij. Ik snap dat ik van 1999 tot 2005 van de erelijst ben geschrapt. Maar er moet toch een winnaar zijn. Wie is dat dan? Niemand heeft mijn truien opgeëist."

ASO nodigt Armstrong niet uit

Donderdag werd bekend dat de organisatie van de Tour Lance Armstrong heeft genegeerd voor een ceremonie ter ere van de honderdste editie.

De ASO nodigde de Amerikaan niet uit voor het evenement, dat op de slotdag van de Ronde van Frankrijk plaatsvindt.

"Gezever" van USADA

Armstrong heeft geen goed woord over voor het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA, dat hem met een dopingrapport ten val bracht. "Dat is allemaal gezever", stelt Armstrong. "Het is duidelijk gebleken dat de Spaanse dopingaffaire Puerto honderd keer ingewikkelder is. Ons systeem was simpel. De geschiedenis zal uitwijzen dat USADA alleen maar heeft willen scoren. Ze zijn erin geslaagd het leven van een man te vernietigen, maar het heeft het wielrennen niet vooruitgeholpen."

Hij betreurt wel hoe hij zich in zijn tijd als renner heeft opgesteld. "Ik heb spijt van het feit dat ik voor sommigen te hard ben geweest. Strijden op de fiets is perfect, ernaast is dat niet. Ik heb die twee nooit goed gescheiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl