NOS NieuwsAangepast

VEH afwachtend over spaaradvies

De Vereniging Eigen Huis reageert afwachtend op het plan om het maximale hypotheekbedrag terug te brengen tot 80 procent van de koopsom van een huis. "Het is een advies voor de toekomst", zegt de VEH.

Morgen stuurt de Commissie Structuur Nederlandse Banken een advies voor versterking van de bankensector naar minister Dijsselbloem. Dit onderdeel ervan is uitgelekt via De Telegraaf.

"Als je het nu doet, nu de economie en de huizenmarkt er slecht voorstaan, kan niemand meer wat kopen", zegt VEH-woordvoerder Hans André de la Porte. Hij sluit zich daarmee aan bij het advies van de commissie.

Majeure wijziging

"Voorlopig is afgesproken dat in 2018 het maximale bedrag dat kan worden geleend, wordt beperkt tot 100 procent van de koopsom. Maar 80 procent is een majeure wijziging van het hele systeem", zegt De la Porte.

Het zou de risico's voor de banken verminderen. Voor de consument zou het kunnen betekenen dat de hypotheekrente iets daalt, denkt de VEH, maar hoe en wanneer het ingevoerd moet worden, is nog niet bekend. Dat wordt pas duidelijk als het rapport, dat nu nog geheim is, wordt gepubliceerd. "Misschien wordt het als een suggestie geopperd en is het een denkrichting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl