NOS NieuwsAangepast

Niet langer uitstel diploma's R'dam

De Onderwijsinspectie zegt dat Rotterdamse scholen voor voortgezet onderwijs diploma's mogen uitreiken. Twee weken geleden besloten Rotterdamse scholen om geen diploma's uit te reiken vanwege de examenfraude op de school Ibn Ghaldoun. Het onderzoek naar de examenfraude is nog bezig, maar volgens de Onderwijsinspectie is langer uitstel van de examenuitreikingen onverantwoord, omdat dat voor te veel leerlingen nadelige gevolgen heeft, bijvoorbeeld bij het inschrijven voor een vervolgstudie.

Wim Littooij, de voorzitter van de verenigde schoolbesturen Rotterdam, is blij met het besluit van de inspectie. Hij had de inspectie en het OM geadviseerd om de uitreikingen niet nog verder uit te stellen. Vanaf morgen zijn de eerste examenuitreikingen, al zijn er ook scholen die pas na het weekend de diploma's uitreiken, zegt Littooij.

Geen herkansing

De Rotterdamse scholen en de inspectie hebben de afgelopen weken alle examenuitslagen onderzocht op vreemde uitschieters. Ook zijn er gesprekken gevoerd met leerlingen. Het is niet bekend of daarbij fraudeurs zijn gesnapt.

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben nog zeker anderhalve week nodig om het onderzoek af te ronden. Het OM zou rond de 30 leerlingen "onder een vergrootglas hebben liggen".

Als leerlingen worden betrapt, wordt hun diploma ongeldig verklaard. Zij kunnen dan niet door naar het vervolgonderwijs en mogen geen herkansing maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl