NOS NieuwsAangepast

Nederlander (52) met hondsdolheid

In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ligt een Nederlandse man van 52 jaar met hondsdolheid. Hij werd begin mei in Haïti gebeten door een hond. Een week geleden werd de man opgenomen in het Diakonessenhuis in Utrecht met uiteenlopende klachten. Daar werd de ziekte geconstateerd.

Rabiës of hondsdolheid is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat besmette dieren bij zich dragen. Door contact met een besmet beest kan het op mensen worden overgedragen. Dat gebeurt vaak door een beet, lik of krab van een door rabiës besmet dier.

Intensive care

Hondsdolheid is levensgevaarlijk voor mensen. Als niet direct na contact met een met rabiës-besmet dier medicatie wordt toegediend is er geen behandeling meer mogelijk. Wel worden er therapieën uitgeprobeerd die mogelijk kunnen werken.

De man had na de hondenbeet de wond gespoeld met water en alcohol. Ruim een maand later ging zijn arm pijn doen en werd hij ziek. Zijn toestand verslechterde snel, waarna hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Hij wordt nu behandeld op de intensive care van het AMC.

Gekrabd

Volgens het RIVM is er in Nederland in het verleden bij drie personen rabiës vastgesteld. Zijn zijn alledrie overleden. In 1962 overleed iemand na contact met een uit het buitenland afkomstige hond. In 1996 overleed een man na een hondenbeet in Marokko. En in 2007 overleed een vrouw nadat ze in Kenia krassen van een vleermuis op haar neus had gekregen.

Maandag waarschuwde Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nog voor hondsdolheid in Spanje. In het plaatsje Argés, 100 kilometer ten zuiden van Madrid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl