NOS NieuwsAangepast

Nieuwe A'damse metro rijdt morgen

Vanaf morgen rijdt in Amsterdam een nieuwe metro. De metro is de eerste van in totaal 28 nieuwe metrostellen die het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf heeft gekocht. De metrostellen vervangen de 35 jaar oude metrotreinen in de stad.

Door de komst van de nieuwe metrostellen wordt de capaciteit vergroot. De metro is langer, 116 meter, en kan meer reizigers vervoeren.

''We raken aan de grens van onze capaciteit in de spits, en de nieuwe metro geeft extra lucht in het systeem'', aldus GVB-directeur Schmeink vanochtend tijdens een testrit.

Uitstel

De komst van de nieuwe metro werd een maand geleden nog uitgesteld door een hapering in het monitoringssysteem. Daarmee kan de bestuurder in de cabine zien of de deuren goed zijn gesloten. De koppeling tussen de camera's op de perrons en de afkijk van dat beeld in de cabine werkte niet goed. Dat is nu opgelost.

Vandaag worden twee testritten uitgevoerd, waarbij ook een aantal passagiers de nieuwe metro al van binnen kan bekijken. De nieuwe metrotrein rijdt vanaf morgen tijdens de ochtend- en avondspits op lijn 50, tussen Sloterdijk en Gaasperplas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl