Mexico heeft de Verenigde Staten laten weten dat "hekken geen oplossing zijn voor het migratieprobleem en niet passen bij een moderne en veilige grens". Bovendien dragen ze niet bij tot een betere economische samenwerking tussen beide landen.

Minister van Buitenlandse Zaken José Antonio Meade reageerde hiermee op het amendement in het voorstel voor een nieuwe immigratiewet waarover de Amerikaanse Senaat binnenkort stemt.

Schaden

Dat wetsvoorstel voorziet onder meer in het verdubbelen van het aantal agenten van grenspolitie en de voltooiing van een hek van ruim duizend kilometer langs de grens met Mexico.

Volgens Meade kan het hek de relaties tussen de twee landen ernstig schaden.

Tot stilstand gekomen

Eind deze week zal de Senaat naar verwachting stemmen over de nieuwe immigratiewet. De Republikeinse senator en voormalige presidentskandidaat John McCain is voor de immigratiewet. De Verenigde Staten krijgt volgens hem daarmee "de meest gemilitariseerde grens sinds de val van de Muur van Berlijn in 1989".

Overigens is de illegale emigratie van Mexicanen het afgelopen jaar vrijwel tot stilstand gekomen door de economische problemen bij de noorderburen.

STER reclame