NOS NieuwsAangepast

Straf Damschreeuwer definitief

De Damschreeuwer is terecht veroordeeld voor "de opzettelijke valse alarmkreet" die hij slaakte bij de dodenherdenking in 2010. Zijn zaak hoeft niet te worden herzien. Dat is het oordeel van de Hoge Raad, waar Gennaro P. in cassatie ging tegen zijn straf.

Gennaro P. veroorzaakte op de Dam in Amsterdam tijdens de dodenherdenking in 2010 paniek door tijdens de twee minuten stilte hard te schreeuwen. Tientallen mensen raakten gewond in het gedrang. De koninklijke familie werd, ruim een jaar na de aanslag in Apeldoorn, snel in veiligheid gebracht.

Half jaar cel

P. (40) werd in 2011 veroordeeld tot een half jaar cel. Ook mocht hij de komende vijf jaar niet op de Dam komen tijdens de herdenking op 4 mei. In hoger beroep kreeg hij 16 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk. Daarop stapte P. naar de Hoge Raad.

Hij ging in cassatie, onder meer omdat er volgens zijn advocaat geen causaal verband was tussen het schreeuwen en het gewond raken van mensen in het publiek op de Dam.

Preventief vastgezet

Sinds zijn arrestatie is P. twee keer preventief vastgezet door de politie. In maart vorig jaar werd hij in verwarde toestand aangehouden bij Het Concertgebouw in Amsterdam, waar koningin Beatrix later die dag een bezoek zou brengen.

Een maand later, toen president Abdullah Gül van Turkije Nederland bezocht en op de Dam werd verwelkomd door Beatrix, werd hij in de buurt van de Dam opgepakt. Hij voldeed niet aan de opdracht van de politie om te vertrekken. In de buurt gold een noodverordening vanwege het bezoek van Gül.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl