1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Sienie Strikwerda (91) overleden

De vredesactiviste Sienie Strikwerda is op 91-jarige leeftijd overleden. Ze was de eerste voorzitter van het Komitee Kruisraketten Nee. Haar familie heeft haar overlijden bekendgemaakt via het ANP.

Het Komitee organiseerde de grote demonstratie tegen de plaatsing van kruisraketten in 1983 in Den Haag. Het was de grootste betoging die ooit in Nederland is gehouden.

3,7 miljoen handtekeningen

Twee jaar later bood Strikwerda tijdens een nieuwe manifestatie namens het Komitee 3,7 miljoen handtekeningen aan premier Lubbers aan. Ook dat was een actie tegen de plaatsing van kruisraketten in Nederland. Toen Lubbers daarna een toespraak hield keerden de demonstranten hem de rug toe.

In 1981 was de eerste vredesdemonstratie, die werd toen gehouden in Amsterdam. Het Komitee Kruisraketten Nee bestond nog niet. Dat protest was georganiseerd door verschillende organisaties als het IKV, vakbonden en politieke partijen.

Ouderenbeleid

Strikwerda legde in 1987 de meeste publieke functies neer. Later was ze nog wel actief als Statenlid en op het gebied van ouderenbeleid.

Strikwerda wordt zaterdag begraven in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl