NOS NieuwsAangepast

Kritiek op uitspraken Samsom

De oppositie in de Tweede Kamer reageert kritisch op het pleidooi van PvdA leider Samsom om geld weer te laten rollen. Volgens Samsom moeten pensioenfondsen, woningcorporaties, banken, beleggers maar ook particulieren geld vrijmaken en uitgeven. Het kabinet moet maatregelen nemen om dat te stimuleren. Alleen bezuinigen kan niet meer, zegt Samsom in de Volkskrant.

Volgens D66 moet de coalitie eerst veel meer duidelijkheid geven voordat mensen worden opgeroepen geld uit te geven. D66-leider Pechtold: "Iedereen vraagt zich af welke besluiten het kabinet gaat nemen en welke gevolgen dat heeft voor de persoonlijke financiën van mensen. Helaas stelt het kabinet besluiten steeds uit".

Pechtold vraagt zich af waarom Samsom niets zegt over het uitstellen van hervormingen en de bezuinigingen op onderwijs. "VVD en PvdA kunnen niet blijven ontkennen dat hervormingen en onderwijs de kracht van onze economie versterken".

Lastenverhoging

Ook het CDA is kritisch. CDA leider Buma twittert: "Samsom strooit weer met uw geld om crisis op te lossen. Dat kan alleen maar tot lastenverhoging leiden."

PVV-leider Wilders vindt dat Samsom totaal de weg kwijt is. ,,Hij is medeverantwoordelijk voor miljarden belastingverhogingen en ombuigingen en zijn woorden nu zijn dus totaal ongeloofwaardig.''

SP-leider Emile Roemer vraagt zich af of "Samsom van god los is".

"Deze reactie staat zo bol van de tegenstrijdigheden, het moet wel een paniekreactie zijn," aldus Roemer tegen de NOS.

"Als Samsom wat langer had nagedacht was hij tot de conclusie gekomen dat 6 miljard bezuinigen echt niet kan. Er is geen normale econoom meer te vinden die daar nog wat in ziet. Er moet geïnvesteerd worden en die investeringen moeten niet eerst uit allerlei potjes bijeen worden gescharreld", aldus Roemer.

Schuldencrisis

Ook de ChristenUnie en de SGP zijn kritisch. "Al die oproepen om ons geld te laten rollen gaan voorbij aan de harde werkelijkheid dat we met een schuldencrisis te maken hebben," twittert Arie Slob van de Christen Unie.

En SGP-Kamerlid Dijkgraaf twittert: "Met gas geven en remmen tegelijk vlieg je uit de bocht."

Investeren

GroenLinks vindt het winst dat Samsom voorstellen doet om te investeren. Maar fractievoorzitter Van Ojik benadrukt dat je "niet zomaar geld uit de pensioenpotten kunt halen". Hij is ook benieuwd waar de PvdA op wil bezuinigen.

De VVD wilde dinsdagochtend niet reageren op de uitspraken van de coalitiegenoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl