NOS NieuwsAangepast

PvdA: geld moet weer gaan rollen

Miljarden euro's aan opgepot geld moeten terug in de economie. Dat zegt PvdA-leider Samsom. Particulieren, banken, beleggers en pensioenfondsen moeten hun geld "laten rollen".

Het kabinet moet een plan maken om investeringen te stimuleren, aldus Samsom in een vraaggesprek met de Volkskrant. "Alleen maar bezuinigen is geen optie meer."

Bezuinigingen

PvdA en VVD zijn achter de schermen bezig met de onderhandelingen over de nieuwe miljardenbezuinigingen voor volgend jaar. De coalitie zoekt deze zomer zes miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen om aan de Europese begrotingsnormen te voldoen.

Volgens Samsom moet het kabinet het daarbij niet "alleen laten bij het op orde brengen van de schatkist". Samsom: "We zullen mensen ook moeten verleiden weer geld uit te geven."

Niet genoeg

Dit voorjaar riep premier Rutte mensen al op meer geld te spenderen. Samsom: "Het is kennelijk niet genoeg om het alleen te vragen. De tijd van afwachten tot het beter wordt is echt voorbij."

Daarom is het volgens de PvdA-leider tijd dat het kabinet met een plan komt om uitgaven en investeringen ook echt te stimuleren.

Potjes

Samsom noemt onder meer het verlenen van financiële voordelen aan pensioenfondsen en het gemakkelijker verstrekken van kredieten aan grote en middelgrote ondernemers.

Ook potjes waar gouden handdrukken en ontslagvergoedingen in zijn weggezet om hoge belastingen te ontlopen, worden door Samsom genoemd. "Er moeten manieren zijn om dat geld vrij te krijgen." Hij denkt ook dat het mogelijk is om de vermogens van particulieren in beweging te krijgen.

Samsom laat verder vast weten dat snijden in de uitkeringen wat de PvdA betreft echt geen optie is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl