Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Denemarken ontvangen door koningin Margrethe en prins Henrik, voor een kort kennismakingsbezoek.

De koningin en prins-gemaal haalden Willem-Alexander en Máxima bij het vliegveld in Kopenhagen op en namen hen mee naar paleis Fredensborg, voor een gezamenlijke lunch. Daar voegden ook de jongste zoon van Margrethe en Henrik, prins Joachim en zijn vrouw prinses Marie zich bij het gezelschap. Het kroonprinselijk paar ontbrak vanwege een reis in het buitenland.

Geen troonswisseling

De Oranjes onderhouden goede banden met het Deense koningshuis. Koningin Margrethe is peettante van Willem-Alexander en de Nederlandse koning kan het goed vinden met de Deense kroonprins Frederik, een leeftijdgenoot.

Een troonswisseling ten gunste van Frederik lijkt voorlopig niet aan de orde. Bij haar 40-jarig regeringsjubileum vorig jaar liet Margrethe weten er niet aan te denken af te treden, naar Nederlands voorbeeld. De 73-jarige koningin, die in Denemarken op veel waardering kan rekenen, zal dus naar alle waarschijnlijkheid tot haar dood op de troon blijven.

Vorige ontmoetingen

De Nederlandse koninklijke familie was in 2012 niet aanwezig bij de viering van het regeringsjubileum, waarvoor alleen de staatshoofden van de Noordse landen waren uitgenodigd.

In 2010 waren Beatrix, destijds nog koningin, Willem-Alexander en Máxima wel bij de viering van de 70ste verjaardag van koningin Margrethe. Het koninklijk gezelschap reisde toen per trein naar Denemarken, omdat het vliegverkeer stillag vanwege de vulkaanuitbarsting op IJsland.

Reeks

Het bezoek van vandaag maakt deel van uit een reeks kennismakingsbezoeken van het koningspaar aan de omringende landen. De koning en koningin bezochten kort geleden al Luxemburg en Duitsland.

Op 10 juli volgt een bezoek aan Groot-Brittannië en in het najaar gaat het paar naar Noorwegen (2 oktober) en België (14 oktober).

STER reclame