NOS NieuwsAangepast

Zeven jaar cel voor Berlusconi

De Italiaanse oud-premier Berlusconi is veroordeeld tot zeven jaar cel voor het aanzetten tot prostitutie van een minderjarige en machtsmisbruik. Ook mag hij nooit meer een publieke functie uitoefenen. De advocaat van Berlusconi heeft al hoger beroep aangekondigd.

De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat zes jaar had geëist. Volgens de openbaar aanklager staat vast dat Berlusconi in 2010 tijdens een van zijn 'bunga-bunga'-feesten seks heeft gehad met de toen 17-jarige Karima el-Mahroug, die ook bekend staat als Ruby de Hartenbreker. Hij zou haar 4,5 miljoen euro hebben betaald.

Onhoudbaar

De uitspraak is een zware tegenvaller voor de 76-jarige Berlusconi. Vorig jaar kreeg de oud-premier al vier jaar cel wegens fraude bij zijn bedrijf Mediaset. Ook die straf was hoger dan de eis van justitie. Omdat hij in beroep is gegaan en omdat veroordeelden van boven de 70 in Italië niet naar de gevangenis hoeven, is hij nog steeds op vrije voeten. Ook nu hoeft hij niet direct de gevangenis in.

Berlusconi trad in 2011 af als premier. Zijn positie was onhoudbaar geworden na verscheidene schandalen. Ook had hij niet meer het vertrouwen van de financiële markten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl