NOS NieuwsAangepast

Ecuador weegt aanvraag Snowden

Ecuador zal serieus kijken naar de asielaanvraag van klokkenluider Edward Snowden. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Ricardo Patiño, gezegd. Volgens de minister wordt daarbij vooral de vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van wereldburgers in acht genomen. "Wij handelen altijd volgens de principes die gelden in Ecuador."

De minister benadrukt dat zijn regering het eigenbelang niet vooropstelt: "In Ecuador zijn de mensenrechten het belangrijkst". De Zuid-Amerikanen verleenden WikiLeaks-oprichter Julian Assange vorig jaar ook asiel.

Gevolgen

De asielprocedure van Assange, die op de Ecuadoraanse ambassade in Londen verblijft, nam zo'n twee maanden in beslag. Waarschijnlijk kan het nu sneller, omdat WikiLeaks, dat Snowden helpt met de asielaanvraag, en Ecuador inmiddels op elkaar zijn ingespeeld.

De kans is aanwezig dat de kwestie negatieve gevolgen zal hebben voor Ecuador. Het land heeft een handelscontract met de Verenigde Staten, waarbij goederen kunnen worden geëxporteerd zonder dat er in de VS belasting betaald hoeft te worden. Mogelijk dat de VS het handelscontract nu herziet.

Vluchtelingenpaspoort

Naar verwachting stapt Snowden binnen afzienbare tijd op het vliegtuig naar Havana, van waaruit hij eerst naar Caracas (Venezuela) en daarna naar Quito (Ecuador) vliegt. Overigens gaan er geen rechtstreekse vluchten van Caracas naar Quito, dus dat probleem zal nog moeten worden opgelost. Vliegen via het tussenliggende Colombia is geen optie: dat land is pro-Amerikaans.

Dat Amerika Snowdens paspoort heeft ingetrokken, levert volgens internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops geen problemen op, omdat hij in het bezit is van een tijdelijk document, een vluchtelingenpaspoort dat is uitgevaardigd door Ecuador. "Hij kan dus gewoon via Cuba en Venezuela naar Ecuador komen. Dat zijn toevallig ook net de landen die waarschijnlijk niet à la minute zullen ingaan op een verzoek tot arrestatie, als dat al zou komen van de VS."

Als Snowden Ecuador bereikt, is de kans heel klein dat hij ooit nog terecht zal staan, stelt Knoops. "De VS heeft dan juridisch niets omhanden. Ze kunnen trachten hem te laten ontvoeren vanuit Ecuador naar Amerika, maar dat zal natuurlijk een enorme rel opleveren." Hij denkt dat Amerika niet zo ver zal gaan, omdat dat de regering-Obama niet veel goed zou doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl