NOS NieuwsAangepast

'Minister te laat met uitstel leenstelsel'

Een hoop gedoe om het leenstelsel afgelopen jaar. Hij zou er wel komen, niet, wel en toen pas een jaar later. Dat laatste zei minister Bussemaker van Onderwijs een paar weken geleden. Maar daar was ze wel een beetje laat mee, vindt 8 op de 10 scholieren.

EenVandaag zocht dat uit onder 444 scholieren. Als de minister eerder had gezegd dat het leenstelsel werd uitgesteld, had één derde van de studenten serieus een tussenjaar overwogen. Nu is dat te laat, want 82 procent van de scholieren had al een studiekeuze gemaakt en blijft bij hun besluit.

Nu het leenstelsel voor een jaar is afgeblazen denken de scholieren dat ze minder of zelfs helemaal niet hoeven te lenen van DUO. 3 op de 5 denkt geen extra lening nodig te hebben naast de basisbeurs. 17 procent denkt dat ze wel wat extra geld kunnen gebruiken. 9 op de 10 scholieren vindt de invoering van het leenstelsel een slecht plan.

Voor studenten die een lotingsstudie willen doen komt het uitstel eigenlijk wel goed uit: als ze nu worden uitgeloot kunnen ze het volgend jaar nog een keer proberen zonder dat ze gelijk in het leenstelsel terechtkomen.

Het leenstelsel gaat nu dus pas in per 2015 in plaats van per 2014. Dat geldt alleen voor de bachelorfase, in de master moet je sowieso lenen als je geld wil van DUO.

Door: Selina

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl