NOS NieuwsAangepast

Overwinning zonder wapens

Door correspondent Monique van Hoogstraten

Een explosie van vreugde afgelopen nacht in Gaza-stad, direct nadat Mohammed Assaf de titel van Arab Idol veroverde. De straten stroomden vol met blije mensen die elkaar feliciteerden, de naam van hun held scandeerden en vol passie zijn liedjes meezongen die uit alle autoradio's schalden.

Alles wat kon rijden kwam tevoorschijn. Luid toeterend, en hier en daar een Palestijnse vlag zwaaiend. In de hoofdstraten van Gazastad stond het verkeer muurvast. Pogingen van de politie van Hamas om orde te scheppen haalden weinig uit. Ook politiemensen werden gefeliciteerd, en verder genegeerd.

Trots

Mohammed Assaf is een jonge zanger uit Gaza die de Palestijnen in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever en elders ter wereld wekenlang aan de tv kluisterde.

Hij groeide al heel snel uit tot een held van het Palestijnse volk, en een symbool van Palestijnse hoop. "Eindelijk kunnen wij deze wereld laten zien dat er meer is dan oorlog en bezetting. Dat wij cultuur hebben, en iemand om trots op te zijn."

Assaf oogstte steevast goeie kritieken van de jury in Arab Idol. Miljoenen kijkers uit de hele Arabische wereld zagen gisteravond hoe hij won van een zanger uit Egypte en een zangeres uit Syrië.

Zonder wapens

"Dit is een veel groter feest dan na het staakt-het-vuren van november", zegt een jongen in Gaza-stad stralend, "omdat wij deze strijd hebben gewonnen zonder wapens, zonder geweld, maar met zang, met cultuur".

Hij legde zijn twee handen op zijn hart in een gebaar van intens geluk.

Ambassadeur

Assaf werd na de finale door de UNWRA uitgeroepen tot 'ambassadeur van de Palestijnse vluchtelingen'. Dit betekent dat hij een diplomatiek paspoort krijgt van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Daarmee kan hij in de toekomst vrijelijk Gaza in- en uitreizen om zijn zangcarrière op te bouwen.

Assaf sloeg na zijn overwinning een Palestijnse vlag om zijn schouders en bedankte het Palestijnse volk. "Hij huilde en beefde, zag je dat?" vroegen fans in de straten na afloop aan elkaar. "We zijn trots op hem en blij. We zijn hem zo dankbaar".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl