NOS NieuwsAangepast

"Meer investeren in veiligheid"

Door politiek verslaggever Wilco Boom

Op en rond het Binnenhof werd er met enige spanning naar uitgekeken: de internationale veiligheidsstrategie van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Deze strategie is bedoeld als onderbouwing voor de toekomstvisie op de krijgsmacht, die minister Hennis-Plasschaert moet maken. En die visie is op zijn beurt de basis voor de aanschaf van een nieuw jachtvliegtuig voor de luchtmacht: de omstreden JSF of een ander type.

Klimaatverandering

Het eerste stuk is er sinds vanmiddag: de veiligheidsstrategie van Timmermans, met de titel Veilige wereld, veilig Nederland. Wie gehoopt had dat hieruit valt af te leiden welke straaljager het kabinet wil gaan kopen, zal teleurgesteld zijn. Want er staat veel in, maar dat niet.

Wat er wel in staat is een uitgebreide analyse van de veranderende veiligheidssituatie voor Nederland. Een greep uit de oorzaken: de opkomst van nieuwe grootmachten als China, Rusland en Brazilië en van het internationale terrorisme sinds 9/11, de Arabische Lente, de klimaatverandering, grondstoffenschaarste en nog veel meer.

Noord-Afrika

Specifiek voor Nederland geldt volgens Timmermans dat ons land een internationaal internetknooppunt heeft en de Digital Gateway naar Europa wil zijn. Maar de "steeds groter wordende afhankelijkheid van de cyberinfrastructuur maakt Nederland ook kwetsbaar. Cybercriminelen en cyberterroristen kunnen het elektronisch betalingsverkeer platleggen".

Het goede nieuws is volgens Timmermans dat het aantal conflicten wereldwijd de afgelopen twintig jaar is gehalveerd. Het slechte nieuws is dat het aantal conflicten in de onmiddellijke nabijheid van Europa (Middellandse Zeegebied, Noord-Afrika) juist toeneemt.

Verantwoordelijkheid

Tegelijkertijd neemt de VS een steeds groter deel (militair en financieel) van de NAVO-inspanningen voor zijn rekening. De Europese landen snijden door de economische crisis in hun defensiebudgetten, de VS doet dat veel minder en China en Rusland investeren volop in militaire technologie.

Europa moet dan ook volgens Timmermans meer verantwoordelijkheid nemen. "Nederland wil meer samenwerken op het gebied van defensie om het militaire handelingsvermogen te vergroten. Ons land en onze partners kunnen hierdoor over nuttige middelen beschikken die we zelf niet kunnen veroorloven.

Doorhakken

De marinesamenwerking met België en de landmachtsamenwerking met Duitsland wordt intensiever. Nederland onderzoekt daarnaast de mogelijkheden van andere internationale samenwerkingsverbanden."

Maar of bij een grotere verantwoordelijkheid de JSF hoort of een ander type jachtvliegtuig laat Timmermans wijselijk in het midden. Die knoop mag Hennis gaan doorhakken in haar toekomstvisie voor de krijgsmacht. Dat besluit komt, zegt Hennis altijd, komend najaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl