NOS NieuwsAangepast

Staatssecretaris op de koffie bij Ibn Ghaldoun

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker is vanmiddag langsgegaan bij de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam. Daar sprak hij met de directeur en de bestuursvoorzitter van de school.

Het is niet duidelijk wat er precies besproken is. Dekker noemde het "een open gesprek"; verder wil hij er niets over kwijt. Ook de bestuursvoorzitter zegt dat de inhoud van het gesprek vertrouwelijk is.

Veel examenkandidaten op de hoogte

Hoeveel leerlingen in totaal de examens van tevoren hebben ingezien of hebben meegewerkt aan de diefstal, is nog onduidelijk; het onderzoek van de Onderwijsinspectie loopt nog. Bronnen hebben tegen het ANP gezegd dat in ieder geval alle vwo-examenkandidaten op het Ibn Ghaldoun op de hoogte waren van de fraude. Zes vwo'ers zijn in ieder geval opgepakt, omdat zij bij de diefstal betrokken zijn geweest.

Op de Ibn Ghaldounschool zijn voor zover nu bekend 27 examens gestolen. Eerder maakte de Onderwijsinspectie bekend dat twintig leerlingen op de school van de inkeerregeling gebruik hebben gemaakt. Zes leerlingen van andere scholen hebben ook gebiecht. Volgens Dekker zijn er concrete aanwijzingen dat de examens breder verspreid zijn.

"Ibn Ghaldoun moet dicht"

De Ibn Ghaldounschool staat onder flinke druk na de grote examendiefstal. De PvdA en de PVV riepen al op de school te sluiten. Ook de Rotterdamse CDA-wethouder Hugo de Jonge vindt dat het Ibn Ghaldoun dicht moet: "Los van alle onderzoeken vind ik dat de school zelf het heft in handen moet nemen en moet zeggen: we zetten er een punt achter."

Over die uitspraak zijn ouders van leerlingen van de school boos: zij vinden dat de onderwijswethouder eerst het onderzoek naar de examenfraude moet afwachten voordat hij zijn standpunt inneemt.

De bestuursvoorzitter van het Ibn Ghaldoun zei eerder in Nieuwsuur dat hij ervan overtuigd is dat zijn school blijft bestaan. "Deze school bestaat na de zomervakantie, maar in welke vorm, daar moeten we het met elkaar over hebben."

Bekijk hier een tijdlijn van eindexamengate.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl