NOS NieuwsAangepast

Geen illegale melkexport gevonden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft geen illegale export van babymelkpoeder naar China opgespoord. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijksma had de NVWA gevraagd om de illegale export in kaart te brengen, maar die meldt dat "het exportvolume niet vast te stellen" is.

Tussenhandelaren

De organisatie is op één tussenhandelaar gestuit "die bezig was met de indirecte export" van Nederlands babymelkpoeder. Ook kreeg de NVWA zes meldingen over handelaren, waarvan twee via de Douane.

Bij de indirecte export gaat het om melkpoeder die bestemd is voor de Nederlandse markt en die "niet volledig" voldoet aan de Chinese eisen, maar die via tussenhandelaren toch op de Chinese markt terecht komt.

Zo'n product mag volgens de Nederlandse regels worden geëxporteerd, schrijft Dijksma. Het is aan de Chinese autoriteiten om te bepalen of het illegaal is om het in China op de markt te brengen.

Verkoop verdubbeld

Dijksma stelde begin mei dat de verkoop van melkpoeder in Nederland in korte tijd was verdubbeld. Ze had aanwijzingen dat daar pseudobedrijven achter zaten die via websites mensen ronselden om op grote schaal melkpoeder in te slaan. Maar daar zijn dus geen bewijzen voor gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl