NOS NieuwsAangepast

Merkel eerder terug na rel roofkunst

Bondskanselier Merkel keert vandaag vervroegd terug uit Rusland omdat een gezamenlijke opening met president Poetin van een tentoonstelling vanavond in het Hermitage-museum in Sint-Petersburg niet doorgaat.

Volgens een Duitse regeringswoordvoerder heeft Rusland de gezamenlijke opening afgezegd omdat Poetin er geen tijd voor kon vrijmaken.

Roofkunst

Op de tentoonstelling 'Bronstijd - Europa zonder grenzen' wordt onder meer kunst getoond die door het Rode Leger na de Tweede Wereldoorlog naar Moskou is meegenomen.

Merkel wilde in haar openingstoespraak de geroofde kunst en de Duitse wens voor teruggave ter sprake brengen. Dat is kennelijk op bezwaar van de Russen gestuit, wat Merkel heeft doen besluiten na economisch topoverleg in Sint-Petersburg vervroegd naar Duitsland terug te keren.

Goudschat

Duitsland heeft met een beroep op het internationaal recht steeds aangedrongen op teruggave van de kunst. Rusland weigert dat en zegt dat voor de kunstschat met het bloed van de soldaten is betaald.

Op de tentoonstelling is ook de 'Eberswalder Goldschatz' te zien. Die schat is een verzameling van gouden voorwerpen uit de bronstijd die in Duitsland zijn gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl