NOS NieuwsAangepast

DNB: cash mag niet verdwijnen

Er wordt steeds minder contant geld gebruikt in Nederland, maar cash moet wel algemeen bruikbaar en beschikbaar blijven. Dat vindt De Nederlandsche Bank.

DNB constateert dat er aan de kassa steeds meer wordt gepind en vindt dat ook een goede ontwikkeling vanwege de veiligheid en efficiëntie.

Tegelijk noemt DNB ook een hele rij voordelen van cash: contant betalen vergt gemiddeld 20 procent minder tijd aan de kassa, cash is het enige betaalmiddel dat vrijwel overal wordt geaccepteerd, het is het belangrijkste alternatief als er een pinstoring is, het is anoniem waardoor het de persoonlijke levenssfeer beschermt, voor slechtzienden is contant betalen makkelijker dan pinnen en een kleine groep mensen zonder bankpas is aangewezen op cash.

Opinie-onderzoek

De bank wil dat cash niet in de verdrukking komt. Consumenten moeten contant geld makkelijk van hun bankrekening kunnen opnemen of erop storten. En voor winkeliers moet het makkelijk blijven om de kassaopbrengst bij de bank te storten.

In een aantal winkels in Nederland mag niet meer met contant geld betaald worden. Volgens Detailhandel Nederland gaat het om zo'n 200 zaken.

DNB deed een opinie-onderzoek over pin-only-winkels en daaruit blijkt dat 43 procent van de consumenten vindt dat geen enkele winkel contant geld mag weigeren.

Lager opgeleiden

Volgens cijfers van DNB werd er in 2012 voor 84 miljard euro gepind en voor 47 miljard contant betaald. Als gekeken wordt naar het aantal betalingen, dan wordt nog steeds vaker cash betaald: 3,8 miljard keer tegenover 2,5 miljard keer met pin.

Kleinere bedragen worden vaker contant betaald, grotere bedragen vaker met de pinpas. Uit onderzoek blijkt verder dat mensen boven de 55 minder pinnen dan mensen onder de 55. En lager opgeleiden betalen vaker met cash dan hoger opgeleiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl