NOS NieuwsAangepast

Voedselprijs naar biotech-bedrijf

Het Amerikaanse Monsanto, wereldleider in de genetische modificatie van zaden, krijgt dit jaar de prestigieuze World Food Price. Ook bio-onderzoekers Marc Van Montagu uit België en de Amerikaanse Mary-Dell Chilton delen in de prijs van 250.000 dollar, die wel de Nobelprijs voor de landbouw wordt genoemd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry maakte de winnaars van dit jaar bekend in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Volgens de jury leiden genetische aanpassingen tot grotere oogsten en planten die beter tegen ziektes en extreem weer bestand zijn. Tegenstanders waarschuwen echter voor 'frankensteinvoedsel'.

Kritiek

De prijs werd in 1987 ingesteld door Nobelprijswinnaar Norman Borlaug. Het is voor het eerst dat de prijs naar een bedrijf gaat dat zich bezighoudt met genetisch gemodificeerd voedsel. Eerder ging de prijs bijvoorbeeld naar een oplossing tegen runderpest en een aardappelziekte.

Monsanto ligt de laatste tijd internationaal onder vuur door tegenstanders van gm-voedsel. Onlangs zag het bedrijf af van een Europese lobby na protesten .

Ook in VS, waar gm-voedsel al jaren op grote schaal wordt verbouwd, ontstond ophef toen een aangepaste graansoort ineens opdook tussen reguliere planten. Monsanto dacht deze soort jaren eerder volledig te hebben vernietigd aan het eind van een experiment. Het bedrijf onderzoekt de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl