NOS NieuwsAangepast

MIT in race kennisinstituut A'dam

Een aantal prestigieuze Amerikaanse universiteiten dingt mee naar de oprichting van een nieuw technologisch instituut in Amsterdam. De gemeente Amsterdam schreef begin april een wedstrijd uit voor de komst van zo'n kennisinstituut.

Dertien consortia van bedrijven en kennisinstellingen uit binnen- en buitenland kwamen met een voorstel. De gemeente heeft er nu vijf van uitgekozen, die hun plannen verder mogen uitwerken.

Stedelijke technologie

Een samenwerkingsverband van de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam en Columbia University wil een instituut beginnen voor stedelijke technologie, met zowel onderwijs als onderzoek. De focus van het instituut ligt op de vraag: wat heb jij nodig als je wakker wordt in de stad?

De TU Delft, Wageningen Universiteit en Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een plan gemaakt voor een instituut voor stedelijke vraagstukken met een school, een laboratorium en een ontwerp-instituut. De groep werkt samen met onder meer Shell en Cisco.

Het derde plan komt van het Amsterdam Institute for Global Health and Development en Duke University uit de VS. Hun Amsterdam School of Health and Technology richt zich op onderwijs en onderzoek naar gezond leven in een stedelijke omgeving. Het consortium wordt gesteund door onder meer Heineken, Vodafone en Achmea.

Netwerkorganisatie

De creatieve Amsterdamse school THNK wil met de Center for Urban Tech Acceleration ondernemers en onderzoekers steunen bij het uitbreiden van hun onderneming op het gebied van stedelijke technologie.

Het laatste plan komt van de stichting Nexuslabs. Die wil een netwerkorganisatie opzetten die multinationals, ondernemers, onderzoekers, geldschieters en de overheid bij elkaar brengt om te komen tot duurzame stedelijke oplossingen.

Amsterdam wil met het kennisinstituut de economische structuur van de stad versterken. "We zoeken voortdurend naar mogelijkheden bedrijven, kennisinstellingen en talent aan de stad te binden", zegt wethouder Gehrels van Economische Zaken. "Die zorgen de komende periode voor economische groei en waardevolle banen. Daarbij kijken we steeds nadrukkelijker naar de technologiesector."

In september wordt bekend welke partij als eerste met Amsterdam mag praten over de daadwerkelijke oprichting van het technologische topinstituut.

In verschillende steden in het buitenland zijn de laatste jaren vergelijkbare initiatieven gelanceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl