Eén van de grootste video-aanbieders van de Verenigde Staten, Netflix, begint voor het einde van het jaar een dienst in Nederland. Het bedrijf kondigt dat vanmorgen aan.

Bij Netflix kan voor een vast bedrag per maand onbeperkt films en series worden gekeken via internet. Eenzelfde model introduceerde Spotify in de muziekwereld. Netflix is in een paar jaar tijd zo populair geworden dat het verkeer via de dienst soms meer dan een derde van al het Amerikaanse internetverkeer in beslag neemt.

Het bedrijf probeert de tv-industrie in de VS te veranderen. Zo begon het bedrijf dit jaar met het produceren van eigen televisieseries die niet meer als eerste op tv worden uitgezonden. De series House of Cards en Arrested Development zijn bijvoorbeeld mede met geld van Netflix gefinancierd.

Aanmoedigen

In de techwereld wordt er al lang gespeculeerd over de mogelijke komst van de video-dienst. Nederlandse concurrenten, zoals Pathé Thuis en Ximon.nl zeggen de komst van Netflix aan te moedigen, omdat het de markt van online videodienst zou stimuleren vanwege de aandacht.

Netflix begon als een dienst die via de post films bij mensen thuis leverde. In 2007 konden ook films via internet worden gekeken. Inmiddels heeft het bedrijf ruim 36 miljoen abonnees in 40 verschillende landen.

STER reclame