NOS NieuwsAangepast

Bouterse claimt SLM-vliegtuig

Door correspondent Harmen Boerboom

President Desi Bouterse claimt het enige grote toestel van de Surinaamse nationale luchtvaartmaatschappij om aanstaande vrijdag met een delegatie naar China te vliegen.

De Airbus A340 van Surinam Airways (SLM) wordt daarvoor uit het reguliere vluchtschema gehaald. Daardoor komt op vrijdag de vlucht van Paramaribo naar Amsterdam te vervallen.

Bouterse gaat naar China op uitnodiging van de regering van dat land om een symposium van de Universiteit van Peking voor te zitten over wereldvrede. Ook ontmoet de Surinaamse president zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping.

Geen tussenstop

Een voor de hand liggende vliegroute van Paramaribo naar China is een lijnvlucht met een overstap in Amsterdam. Maar omdat de Surinaamse president bij verstek door de Nederlandse rechter is veroordeeld voor drugssmokkel, durft de Surinaamse regering een tussenstop in Amsterdam blijkbaar niet aan.

De vlucht van komende vrijdag naar Amsterdam wordt nu zaterdag uitgevoerd met een in het buitenland gecharterd toestel. Passagiers komen daardoor een dag later aan.

Fruit

Exporteurs van groenten, fruit en bloemen klagen omdat hun producten nu minder vers worden aangeleverd. "We werken met een strakke planning die is afgestemd op de logistiek. De vlucht naar Nederland is daarbij cruciaal," vertelt een exporteur.

"De producten komen nu een dag later aan en bovendien zit de zondag er nog tussen. Dat betekent dat de goederen minder vers zijn als ze op de veiling of aan de klant worden aangeboden." De exporteur schat de schade op ettelijke duizenden euro's. "Dat lijkt niet zo veel, maar voor kleinschalige exporteurs is het al snel 30 tot 40 procent van de omzet."

Staatsbedrijf

Surinam Airways is een staatsbedrijf. De Surinaamse regering mag altijd een toestel van de maatschappij claimen wanneer dat nodig wordt geacht. Aanvankelijk had minister Lackin van Buitenlandse Zaken gezegd dat de SLM-Airbus niet gebruikt zou worden voor de vlucht naar China.

Maar omdat Bouterse kort na zijn bezoek aan China weer in Nicaragua moet zijn is het volgens de minister "niet mogelijk om gebruik te maken van lijnvluchten".

Luchtvaartdeskundigen verklaren dat de extra kosten van deze operatie ettelijke honderdduizenden Amerikaanse dollars zullen bedragen. Omdat de SLM een staatsbedrijf is komen de kosten ten laste van de Surinaamse belastingbetaler.

Prestige

"Maar het vliegen in een eigen toestel met nationale kleuren dwingt prestige af," vertelt een Surinaamse oud-diplomaat. "Alleen al om die reden zal een staatshoofd dat een buitenlands bezoek aflegt niet snel in een chartertoestel van een buitenlands bedrijf afreizen."

In de afgelopen maanden is door onder anderen vice-president Robert Ameerali diverse malen aangedrongen op vermindering van het aantal buitenlandse reizen voor politici, om zo kosten te besparen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl