NOS NieuwsAangepast

Staande Man Taksim: denk na!

In één nacht is hij het nieuwe gezicht van de Turkse opstand geworden: choreograaf Erdem Gündüz. Urenlang stond hij roerloos op het Taskimplein in Istanbul, als stil protest tegen het geweld dat tegen betogers is gebruikt.

Gündüz verscheen zonder protestbord en riep op geen enkel moment leuzen. Hij stond stil, met zijn gezicht richting een portret van de grondlegger van modern Turkije, Kemal Atatürk.

Tegen de BBC zegt Gündüz vandaag dat hij een symbolische actie wilde ondernemen. "Ik ben maar één iemand, er zijn veel jonge mensen op straat. Ik ben niemand, maar het idee is belangrijk. De regering probeert niet te begrijpen waarom mensen op straat zijn.''

Gündüz hoopt dat mensen door zijn protest vooral even stilstaan en nadenken: "Wat gebeurde hier? Waarom is er verzet tegen de regering?''

#Duranadam

Al snel sloten honderden mensen zich bij Gündüz aan, tot de politie het plein midden in de nacht leegveegde. Tien mensen werden aangehouden. Gündüz was volgens de Turkse krant Hürriyet toen al vertrokken.

Ook op Twitter bleef het protest van Gündüz niet onopgemerkt. De hashtag #duranadam ('de stilstaande man' in het Turks) werd al snel trending topic. Ook in de hoofdstad Ankara kent de actie navolging; volgens lokale media stond daar een vrouw op dezelfde manier te protesteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl