Tour-tune in nieuw jasje

Aangepast

Het Metropole Orkest heeft de tune der tunes, 'Trumpet Cross', de vertrouwde openings- en slotklanken van NOS Radio Tour de France, in een nieuw jasje gestoken.

Ook 'Tarantuella', de befaamde finishmuziek, is door het orkest onder leiding van dirigent Dick Bakker opnieuw ingespeeld.

De vernieuwde tunes zijn vanaf zaterdag 29 juni elke dag te horen.

Zomer, vakantie en wielrennen

Trompettist Rein van den Broek, die beide melodie├źn in 1981 samen met muziekmaat Paul Natte opnam, was bij de opnamen aanwezig: "Het Metropole Orkest heeft het heel goed en heel kundig een fris geluid gegeven. Het origineel is trouwens dertig jaar geleden ook door het Metropole Orkest ingespeeld. Ik ben er best trots op dat ik iets heb gemaakt dat al zo lang meedraait. Het nummer is uitgegroeid tot een begrip en dat al meer dan dertig jaar. Hoor je 'Trumpet Cross' en 'Tarantuella', dan denk je aan zomer, vakantie en wielrennen. Of je wilt of niet."

Tot in 1983 de keuze definitief op 'Trumpet Cross' viel, had NOS Radio Tour de France elk jaar een andere begin- en eindtune. De voorgeschiedenis: Rein van den Broek kwam in de zomer van 1981 thuis van een dag muziek opnemen in een studio in Hilversum. Ze hadden onder meer 'Trumpet Cross' opgenomen, bedoeld als filmmuziek voor een wervingsspotje van het leger.

Van den Broek luisterde 's avonds in zijn achtertuin de opnamen nog eens op zijn gemak af. Buurman Herman van der Velden, toen muzieksamensteller bij de NOS, hoorde het en kwam langs. Van den Broek: "Hij zei: 'Wat is dat voor muziek? Mag ik dat meenemen, want dan kan ik het misschien wel als tune voorstellen.' De rest is geschiedenis."