In Bosnië is in diverse steden stilgestaan bij het overlijden van een baby. De duizenden deelnemers aan de protesten houden de Bosnische regering verantwoordelijk voor de dood van de baby.

Door een rel rondom de uitgifte van nieuwe paspoorten zou de baby niet op tijd geholpen zijn in een ziekenhuis in Servië, zeggen de demonstranten. In steden als Sarajevo, Banja Luka en Mostar gingen mensen de straat op en brandden ze kaarsen voor de overleden baby.

In Bosnië is al maanden gesteggel over de uitgifte van nieuwe paspoorten. Doordat in februari een oude wet verliep, kunnen baby's die sindsdien in het land zijn geboren geen documenten meer krijgen. De regering geeft nu voorlopige identiteitsnummers uit, maar de demonstranten eisen dat er meteen een nieuwe wet komt.

De wet laat nog op zich wachten, omdat Servische parlementsleden willen dat mensen uit het Servische deel van Bosnië een ander identiteitsnummer krijgen dan mensen uit de rest van het land.

Duitsland

Een paar weken geleden begonnen de protesten in Bosnië toen bekend werd dat een baby van drie maanden oud vanwege de paspoortkwestie niet naar Duitsland kon voor een medische behandeling.

De ouders van de baby die nu is overleden, zeggen dat ze haar de grens met Servië over moesten smokkelen. In een ziekenhuis in Belgrado is de baby alsnog overleden. Ze had een gat tussen haar slokdarm en luchtpijp. Een eerdere operatie in Sarajevo was mislukt.

STER reclame