NOS NieuwsAangepast

"Kanker straks zelden dodelijk"

Over twintig jaar is kanker in 90 procent van de gevallen niet meer dodelijk. De ziekte is dan te genezen, of is een chronische ziekte geworden. Dat denkt het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek. De techniek om dat te bereiken is in huis.

Het onderzoeksinstituut richt een databank op met tumorprofielen van alle patiënten. Daarin worden de precieze DNA-afwijkingen van de tumor vastgelegd, de aanpak en de resultaten van de behandeling.

Op basis van deze tumorbank kan worden bekeken welke behandeling voor patiënten met vergelijkbare tumoren het effectiefst zal zijn. "Als wij een grote hoeveelheid tumorprofielen hebben, kunnen onze onderzoekers daar de verschillende verbanden tussen leggen, waardoor in de toekomst van tevoren vastgesteld kan worden dat patiënt A met tumorprofiel B het meeste baat heeft bij behandeling C", zegt een woordvoerder van het Antoni van Leeuwenhoek.

Doelgerichte medicijnen

Nu is dat al mogelijk bij bepaalde groepen patiënten met longkanker, darmkanker, huidkanker en borstkanker. Daarvan kunnen de specifieke afwijkingen in het DNA van de tumor worden vastgesteld, waardoor die met doelgerichte medicijnen kan worden aangepakt.

De komende jaren moet er voor iedere patiënt een specifieke behandeling komen. Daarvoor is snel meer onderzoek nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl