NOS NieuwsAangepast

Nog steeds onrustig in Istanbul

Het is nog steeds onrustig in Istanbul. In de buurt van het Taksimplein en Gezipark gebruikt de oproerpolitie net als gisteravond en vannacht traangas om groepen betogers uiteen te jagen.

Ook uit andere wijken van de Turkse stad komen berichten over gevechten tussen demonstranten en de politie. De betogers zijn woedend vanwege het harde politieoptreden van gisteravond waarbij zo'n 30 mensen gewond raakten.

Binnen een half uur werden het Taksimplein en Gezipark schoongeveegd. Het plein en park zijn sinds gisteravond hermetisch afgesloten van de buitenwereld. De Turkse autoriteiten willen voorkomen dat demonstranten opnieuw het plein en het park bezetten. Alle spullen en documenten van de verjaagde demonstranten zijn in beslag genomen.

Ankara

Ook in de hoofdstad Ankara is de politie vanochtend weer slaags geraakt met demonstranten. Tegen de middag wilden honderden mensen de dood herdenken van een man die op 1 juni omkwam tijdens hard politieoptreden.

Agenten joegen de betogers uiteen. Vannacht hield een grote politiemacht woedende demonstranten tegen die aan een protestmars naar het parlement waren begonnen.

De protesten in Istanbul begonnen ruim twee weken geleden. De betogers verzetten zich tegen de bouw van een winkelcomplex en een moskee wil bouwen in het Gezipark.

Rechter

De rechter verbood de bouwplannen, maar de regering van premier Erdogan probeert die uitspraak ongedaan te maken.

Door Erdogans houding werden de demonstraties al gauw een protest tegen zijn beleid. Veel betogers vinden dat hij autoritair regeert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl