NOS NieuwsAangepast

Rohani: zege van gematigden Iran

De winnaar van de Iraanse presidentsverkiezingen, Hassan Rohani, spreekt van een overwinning van gematigden op hardliners. Hij reageert daarmee op zijn verrassende zege in de eerste stemronde.

Rohani zei tijdens zijn campagne dat hij een gematigder koers zal varen dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad. Na de uitslag herhaalde Rohani dat hij dat zal doen. Hij is voor een opener dialoog in binnen- en buitenland.

"Maar het buitenland moet ons wel met respect behandelen en de rechten van de islamitische republiek respecteren." De 64-jarige Rohani is dan wel een gematigde politicus maar ook hij aanvaardt het gezag van de conservatieve geestelijken. Die hadden hem naar voren geschoven als een van de zes presidentskandidaten.

Na de uitslag gingen in Teheran duizenden mensen de straat op om feest te vieren. Ook in andere steden vierden mensen feest omdat er een eind is gekomen aan het tijdperk van de conservatieve hardliner Ahmadinejad. Overal reden auto's rond met paarse vlaggen uit de raampjes. Paars is het symbool geworden voor Rohani.

Felicitaties

President Ahmadinejad feliciteerde Rohani gisteravond met zijn overwinning. Ook vanuit het Witte Huis waren er felicitaties voor Rohani en het Iraanse volk.

In de Amerikaanse gelukswens wordt de hoop uitgesproken dat Rohani zal luisteren naar de wil van het volk en "verantwoordelijke keuzes zal maken voor een betere toekomst".

Ook Rusland heeft tevreden gereageerd op de uitkomst van de Iraanse verkiezingen. President Poetin zei dat zijn land de betrekkingen met Iran wil aanhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl