NOS NieuwsAangepast

Details over dood Gagarin bekend

Rusland heeft meer details vrijgegeven over de dood van Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. De Sovjet-astronaut kwam in 1968 om het leven bij een militair vliegtuigongeluk.

Collega-astronaut Alexei Leonov zegt in een interview met staatszender RT dat hij het officiële rapport over de dood van Gagarin in handen heeft gekregen. Leonov, de eerste mens die ooit een ruimtewandeling maakt, was in 1968 op de luchtmachtbasis waar het ongeluk gebeurde. Hij strijdt al jaren voor meer openheid.

Tolvlucht

In het rapport staat volgens Leonov dat een andere straaljager te dicht bij de MiG-15 van Gagarin kwam. Door de luchtverplaatsing raakte Gagarins vliegtuig in een tolvlucht en stortte neer. Ook Gagarins co-piloot kwam daarbij om het leven.

De Sovjet-Unie deed altijd zeer geheimzinnig over de dood van hun ruimteheld. Daardoor ontstonden er geruchten dat Gagarin op hoge snelheid had moeten uitwijken voor een vlucht vogels of een heteluchtballon.

Leonov zegt dat hij rapport nu in handen heeft gekregen op voorwaarde dat hij de naam van de piloot die het ongeluk veroorzaakte niet noemt. Die man, inmiddels hoogbejaard, is nog in leven, maar in een broze gezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl