Oud-minister van Defensie Bram Stemerdink zegt dat er in zijn tijd kernwapens lagen opgeslagen op de vliegbasis Volkel.

In het VPRO radioprogramma Argos benadrukt Stemerdink dat hij alleen spreekt over de jaren zeventig, tijd waarin hij minister en staatssecretaris van Defensie was: "Over alle periodes daarvoor, daartussen en daarna weet ik niets."

Opmerkelijk

Stemerdink is de derde oud-bewindsman in korte tijd die spreekt over de kernwapens op Volkel. Eerder deden dat de oud-premiers Lubbers en Van Agt.

Stemerdink vindt het opmerkelijk dat zij zo stellig zeggen dat de Amerikaanse wapens nog steeds in Volkel liggen. "Van Agt en Lubbers weten dat niet, dat weet alleen de huidige regering", zegt Stemerdink. Lubbers en Van Agt kunnen volgens hem alleen voor hun eigen regeerperiode spreken.

Defensie

In het kabinet-Den Uyl van 1973 tot 1977 was Stemerdink staatssecretaris en één jaar minister van Defensie.

In het kabinet-Van Agt II van 1981 tot 1982 was hij staatssecretaris van Defensie. "In die periodes lagen er kernwapens in Volkel. Ik heb ze zelf gezien en mijn hand erop gelegd. Ik wilde controleren of de nucleaire wapens die op Nederlands grondgebied opgeslagen waren, daar ook daadwerkelijk lagen", zegt Stemerdink.

Flauwekul

Het Openbaar Ministerie bekijkt of er een onderzoek moet komen naar de uitlatingen van Lubbers en Van Agt.

Volgens Stemerdink kan het OM zich beter op andere zaken richten: "En niet op flauwekul. Want Van Agt en Lubbers hebben namelijk geen staatsgeheim geschonden. Als ze in hun eigen regeerperiode hadden gesproken, dan hadden ze een staatsgeheim geschonden, maar nu niet".

STER reclame