NOS NieuwsAangepast

Dijksma stopt met verkoop natuur

Staatsbosbeheer hoeft geen grond meer te verkopen om 100 miljoen euro te bezuinigen. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft een proef met de verkoop van grond zoveel maatschappelijke onrust veroorzaakt, dat voorlopig van verdere verkopen voorlopig wordt afgezien.

Verzet

Partijleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is blij met het besluit: "Een overheid die complete dassenfamilies en hun natuurlijk leefgebied bij opbod verkoopt aan de hoogstbiedende, waar de verkoop van beschermde diersoorten zelfs strafbaar is in Nederland, vraagt om het verzet van haar burgers."

Ook GroenLinks vond het tijd dat Dijksma het beleid aanpaste: "De staatssecretaris gaat nu op zoek naar andere manieren om staatsbosbeheer 100 miljoen te laten betalen, maar de beste oplossing is gewoon om te besluiten als overheid meer te investeren in de Nederlandse natuur," aldus Kamerlid Klaver.

Kamerlid Van Gerven van de SP: "Onze natuur moet voor iedereen toegankelijk zijn. Er hoort geen hek om een bos, waar je alleen naar binnen kunt als je betaalt." De SP en de PvdD voerden samen actie.

Proefverkoop

Staatsbosbeheer moet tot 2018 100 miljoen euro bezuinigen. Dat geld zou aanvankelijk worden verdiend met de verkoop van natuur aan particulieren. Het ging daarbij om versnipperde natuurpercelen zoals kleine weilanden en bosschages.

Een proefverkoop van 34 hectare natuurgrond in Daarle (Overijssel) leverde Staatsbosbeheer ruim een half miljoen euro op. De transactie leidde tot felle protesten van natuurorganisaties en ook tot een kort geding bij de rechter, die de verkoop door liet gaan. De Partij voor de Dieren haalde zo'n 250.000 euro op om een stuk grond te kopen.

Scharrelen

Volgens Dijksma bracht de verkoop "het hele land in beweging". Ze zegt dat in de Volkskrant: "Je moet je dan afvragen of dit de manier is om een veel groter bedrag bij elkaar te scharrelen."

Dijksma schrijft aan de Tweede Kamer dat ze niet kan uitsluiten dat in toekomst alsnog natuurpercelen moeten worden verkocht.

Staatsbosbeheer moet voorlopig naar alternatieven zoeken om de 100 miljoen euro te bezuinigen. Volgens Dijksma is de verkoop van erfpachtpercelen op de Wadden op dit moment het concreetste alternatief. Staatsbosbeheer heeft op de Waddeneilanden zo'n 350 erfpachtpercelen met daarop voornamelijk recreatiewoningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl