NOS NieuwsAangepast

Stemlokalen Iran gesloten

Miljoenen Iraniërs hebben de afgelopen dag hun stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen. Vanwege de grote opkomst bleven de stembureaus zo'n vijf uur langer open dan gepland.

Bij veel stemlokalen stonden lange rijen. Enkele bureaus waren al snel door hun stembiljetten heen en moesten nieuwe laten komen.

De circa 50 miljoen stemgerechtigden hadden de keus uit zes kandidaten, allemaal conservatieven die zijn aangewezen door de Raad van Hoeders van de Grondwet. Die bestaat uit geestelijken en rechtsgeleerden.

Kanshebbers

De grootste kanshebbers zijn de conservatieve burgemeester van Teheran Qalibaf en de huidige nucleaire onderhandelaar Jalili, die wordt gezien als de meest anti-westerse kandidaat. Jalili zou de harde koers willen voortzetten van president Ahmadinejad, die niet herkiesbaar is.

De minst conservatieve van de zes is Hassan Rohani. Deze moslimgeestelijke wil een betere relatie met het Westen en wat meer vrijheden voor de bevolking, ook voor vrouwen.

Het tellen van de stemmen begint volgens plan rond middernacht lokale tijd. De uitslag moet binnen 24 uur bekend worden gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl