Draagbare kunstnier op komst

Aangepast op

De Nierstichting werkt aan het ontwerp en de productie van de eerste draagbare kunstnier. Die moet het leven van miljoenen nierpatiënten wereldwijd een stuk gemakkelijker maken. De Nierstichting hoopt dat ze de nieuwe kunstnier in 2017 in productie kan nemen.

De kunstnier die de stichting voor ogen staat, weegt maar drie kilo en zuivert net zo goed als de bestaande apparaten, zegt de Nierstichting. Op termijn moet hij zijn werk zelfs beter doen dan de bestaande apparaten. Omdat hij op een nachtkastje past, kan een patiënt dialyseren op een zelfgekozen moment.

Schommelingen

"Wat met deze draagbare kunstnier zou kunnen, is dat je dat zeven dagen per week ieder nacht gaat doen", zegt directeur Tom Oostrom."Het voordeel is dat de schommelingen in je bloeddruk en vochtbalans veel minder worden, waardoor je je waarschijnlijk veel beter gaat voelen."

De huidige dialyseapparatuur weegt 60 tot 100 kilo en haalt minder dan 20 procent van de afvalstoffen uit het bloed. Veruit de meeste patiënten moeten hiervoor drie à vier keer per week naar een dialysecentrum.

Transplantatie

Transplantatie is een betere oplossing, maar door het grote tekort aan donornieren zijn veel patiënten op dialyse aangewezen. In Nederland zijn dat 6500 patiënten per dag.

De Nierstichting investeert zelf in een draagbare kunstnier omdat de industrie het laat afweten. De stichting heeft er al 3,5 miljoen euro ingestoken. De EU heeft 7 miljoen euro toegezegd. Daarnaast is er nog eens 7 miljoen euro, die van donateurs moet komen.