NOS NieuwsAangepast

Koning naar Friesland en N-Holland

Friesland en Noord-Holland zijn klaar voor de komst van het koninklijk paar op de vierde dag van hun tournee langs alle provincies. Ook vandaag zullen de koning en koningin weer honderden mensen de hand schudden tijdens de korte stops die ze maken in negen verschillende plaatsen.

Willem-Alexander en Máxima beginnen de dag om 9.00 uur in de Friese hoofdstad Leeuwarden, waar ze per koets van het provinciehuis naar het stadhuis rijden. Daar worden ze ontvangen met een erehaag van leerlingen van de Willem-Alexanderschool en de Máximaschool. Op het Hofplein maken ze een wandeling langs vier Leeuwarder thema's: duurzaamheid, Hofstad, nominatie voor Culturele Hoofdstad 2018 en Elfstedenstad.

Slingerapen

Per bus gaat het paar naar Akkrum, waar de koning en koningin kennismaken met de typisch Akkrumse sporten slingerapen en mastklimmen. De gebroeders Anker, van het bekende advocatenkantoor, zorgen voor commentaar bij de activiteiten.

In Joure maakt het paar met de koets een rondrit door de winkelstraat in een kleine optocht van koetsen, ruiters en sjezen met Friese paarden. Een koor van 600 schoolkinderen zingt voor de koninklijke gasten. Onderweg naar Elahuizen ziet het koningspaar een aantal skûtsjes varen in het kanaal.

Rolls Royce cabrio

Het paar mag in Elahuizen overstappen in een Rolls Royce cabrio voor een rondrit door het dorp. Ze komen ten slotte aan bij het schip De Beatrix, waarop watersportactiviteiten worden georganiseerd voor mensen met een verstandelijke handicap.

Het bezoek aan Stavoren staat in het teken van visserij en toerisme en het zomercarnaval. Het koningspaar gaat rond het middaguur aan boord van de MS Friesland voor de overtocht naar de provincie Noord-Holland. Aan boord spreken de koning en koningin met circa 100 inwoners uit beide provincies.

Rond 14.00 uur komt het paar aan in de haven van Enkhuizen. Daar maken ze een korte wandeling door het oude centrum. De volgende stop is Hoorn, waar Willem-Alexander en Máxima kijken naar een muziekstuk met 300 schoolkinderen.

Voedselindustrie

Via Zaandam, dat laat zien wat het te bieden heeft op het gebied van de voedselindustrie, komt het koningspaar ten slotte uit in de provinciehoofdstad Haarlem. Daar ontmoeten ze in het provinciehuis leden van Gedeputeerde Staten. Vervolgens rijden ze naar de Grote Markt waar het bezoek rond 17.00 uur wordt afgesloten op het bordes van het stadhuis.

Bekijk de route van het koningspaar (en routes van de afgelopen bezoeken) op onze interactieve kaart.

De NOS zendt vanavond een verslag uit het bezoek aan Friesland en Noord-Holland, om 19.30 uur op Nederland 1 en via nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl