NOS NieuwsAangepast

Mogelijk doorbraak woekerpolissen

De Hoge Raad komt vanmorgen met een belangrijk oordeel in de woekerpolisaffaire. Het is de eerste keer dat de hoogste rechter zich uitspreekt over mogelijke misleiding bij de verkoop van beleggingsverzekeringen.

Het gaat om een zaak die is aangespannen namens 30.000 beleggers in Koersplan, een beleggingspolis van Aegon. Deze woekerpolis werd van 1987 tot 1998 naar schatting zo'n 700.000 keer verkocht. De beleggers stellen dat Aegon een veel te hoge premie rekende voor de overlijdensrisicoverzekering. Ze eisen schadevergoeding.

Met interesse volgen

Andere verzekeraars zullen de uitspraak met interesse volgen. In de jaren 90 tot begin deze eeuw zijn maar liefst 6,5 miljoen woekerpolissen verkocht. Dat zijn beleggingsproducten met een levensverzekeringspolis die zo vol verborgen kosten zaten dat er te weinig geld over bleef om te beleggen.

Veel kopers dreigen na afloop van de polis met een schuld te blijven zitten. De grote verzekeraars hebben intussen een compensatieregeling getroffen, maar veel klanten zijn ontevreden over de hoogte ervan.

Sinds 2005

De Stichting 'Koersplan de weg kwijt' procedeert al sinds 2005 om Aegon tot schadevergoeding te dwingen. Oprichter Godfried Sippel heeft zijn eigen Koersplanpolis ooit afgekocht met een verlies van 4000 euro.

De aangesloten leden hebben gemiddeld 1000 tot 1500 euro per polis te veel betaald. Bij de rechtbank en het Hof in Arnhem heeft Sippel inmiddels zijn gelijk gehaald. Vandaag zou er dan echt een einde moeten komen aan zijn jarenlange strijd. "De champagne staat al klaar", zegt Sippel.

Begin maart concludeerde de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad al dat Aegon de beleggers heeft misleid.

Herbeleggen

Als de Hoge Raad het advies overneemt, moet Aegon 80 procent te veel betaalde poliskosten herbeleggen. Volgens Sippel loopt de compensatie dan op tot enkele duizenden euro's per polis.

Mensen met een Koersplanpolis die geen lid zijn van de Stichting kunnen, met de uitspraak in de hand, zelf een procedure beginnen voor een hogere compensatie.

Complottheorie

Maar het is ook mogelijk dat de Hoge Raad het advies niet volledig overneemt. Zo zou de Hoge Raad de zaak voor verder onderzoek weer terug kunnen verwijzen naar het Hof. "Als dat gebeurt dan verliest mijn achterban het vertrouwen in onze rechtsstaat", zegt Siepel.

"Veel mensen geloven nu al in een complottheorie om de verzekeraars te sparen en de consumenten zo veel mogelijk dwars te zitten. Als de zaak nu weer teruggaat naar het Hof duurt het zeker twee jaar voordat er een definitieve uitspraak is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl