NOS NieuwsAangepast

CPB: begrotingstekort 3,7 procent

Het Centraal Planbureau voorziet volgend jaar een begrotingstekort van 3,7 procent. Dat meldt het CPB. De cijfers worden morgen officieel gepresenteerd, maar ze lekten vanavond al uit en het CPB heeft ze bevestigd.

Eerder deze week ging De Nederlandsche Bank nog uit van 3,9 procent.

De 3,7 procent komt dicht in de buurt van de 6 miljard die Nederland volgend jaar minimaal extra moet bezuinigen van eurocommissaris Rehn. Regeringspartijen VVD en PvdA lieten vandaag weten zich op die 6 miljard te richten, omdat in het regeerakkoord is afgesproken dat het Europese Stabiliteits- en Groeipact het uitgangspunt moet zijn.

"Vasthouden aan 6 miljard"

Tot nu toe zei het kabinet steeds dat een overheidstekort van 3 procent het doel is en dat de CPB-cijfers het uitgangspunt zouden zijn. Nu zeggen Zijlstra en Samsom dat zij voorlopig willen vasthouden aan de 6 miljard. Als er later dit jaar vanuit Brussel berichten komen dat daar iets bovenop moet omdat Nederland te weinig doet om de overheidsfinanciën op orde te brengen, "dan zullen we dat moeten doen", zegt Zijlstra.

Ook minister Dijsselbloem van Financiën zegt dat het Stabiliteits- en Groeipact het uitgangspunt is, bij het besluit over de extra bezuinigingen in augustus. "Wij nemen de boodschap van de commissaris zeer serieus." Hij wil bij het vaststellen van de bezuinigingen "niet morrelen aan het sociaal akkoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl