NOS NieuwsAangepast

Snowden: VS hackt China al jaren

De Verenigde Staten voeren al sinds 2009 cyberaanvallen uit op doelen in China en in Hongkong. Dat zegt klokkenluider Edward Snowden in een interview met de krant South China Morning Post.

In het gesprek zegt Snowden weinig over de doelen van de cyberaanvallen. Hij zegt alleen dat een universiteit in Hongkong vaak het doelwit was. In totaal zou het gaan om enkele honderden hacks, waarbij geen waardevolle informatie is buitgemaakt.

Vertrouwen

Snowden klapte vorige week uit de school over de online spionagepraktijken van Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij is ondergedoken in Hongkong, waar hij gisteren de krant te woord stond.

Het is bekend dat zowel China als de VS regelmatig het slachtoffer is van cybercriminaliteit. Na aanvallen op het Pentagon wees de VS China als schuldige aan. De Chinese regering heeft altijd ontkend dat het aanvallen uitvoert op de VS.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet op de opmerkingen van Snowden reageren. Een woordvoerder zei alleen dat de internationale gemeenschap cybercriminaliteit "op basis van vertrouwen en dialoog" te lijf moet gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl