De Tweede Kamer gaat opnieuw vragen stellen aan Eerste Kamervoorzitter De Graaf over de gang van zaken rond de Commissie van In- en Uitgeleide bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat is de uitkomst van beraad tussen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer onder leiding van Kamervoorzitter Van Miltenburg.

Volgens de fractievoorzitters blijven er vragen over de procedure. "Zo'n procedure moet zuiver zijn. Over een dag als de inhuldiging moet geen gedoe ontstaan, ook niet achteraf", zei PvdA-leider Samsom. Volgens hem mag politieke kleur geen rol spelen bij zo'n commissie.

Roemer: opstappen

Gisteren meldde de Volkskrant dat Eerste Kamervoorzitter De Graaf PVV-leider Wilders met een kunstgreep uit de commissie heeft geweerd. Wilders was daar woedend over, ook toen De Graaf het later ontkende. De Graaf heeft zich wel gerealiseerd dat als Wilders wel in de Commissie was gekomen, er veel aandacht op hem zou zijn gericht, schreef hij gisteren in een brief.

SP-leider Roemer zei na de bijeenkomst van vandaag dat als het verhaal uit de Volkskrant klopt De Graaf moet opstappen. Wilders herhaalde dat een voorzitter onafhankelijk moet zijn en dat hij de boel niet moet manipuleren.

STER reclame