NOS NieuwsAangepast

Vaker autoverzekering te laat betaald

Steeds meer consumenten betalen de premie voor de autoverzekering te laat. In de eerste vier maanden van dit jaar zou het aantal zijn verdubbeld, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers zijn gebaseerd op het betaalgedrag van klanten waarvoor Independer.nl de premie van autoverzekeringen int. Dat zijn er per maand gemiddeld zo'n 53.000. Het percentage niet-betalers steeg van 1,2 naar 2,4 procent.

Het gaat om automobilisten die hun premie niet binnen 30 dagen na het verstrijken van de betalingstermijn hebben voldaan.

Dekking opgeschort

Het niet op tijd betalen van de verzekeringspremie kan voor flinke problemen zorgen. Bij een premieachterstand van 30 dagen schort de verzekeraar bijna altijd de dekking op met terugwerkende kracht. Dat betekent dat iemand die 31 dagen of langer zijn premie niet heeft betaald, minimaal die periode niet verzekerd was.

Automobilisten lopen dan niet alleen de kans op een boete van 390 euro voor onverzekerd rijden. Ook hebben ze een probleem als ze in die onverzekerde periode schade hebben veroorzaakt. Die schade moeten ze dan zelf betalen. Het gemiddeld schadebedrag is 1200 euro. Alles bij elkaar kan dat een stevige kostenpost worden.

Jongeren vaker wanbetaler

Jongeren hebben volgens Independer.nl het meest moeite om de premie voor de autoverzekering op tijd te betalen. Van de facturen die Independer.nl verstuurde aan 18- en 19-jarigen, werd 5,5 procent niet binnen 30 dagen na het verstrijken van de betalingstermijn betaald. Bij jongeren van 20 t/m 24 jaar was dat 3,3 procent van de rekeningen.

Dit is onder meer te wijten aan het feit dat jongeren een hogere premie betalen dan oudere automobilisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl