NOS NieuwsAangepast

Kok overleeft zestig uur onder water

Zestig uur onder water, maar levend aan de oppervlakte komen. Het overkwam bovenstaande Nigeriaanse kok. Nadat de Jascon 4, de sleepboot waar hij op werkte, kapseisde en zonk, werd hij uit de boot gered door een groep Nederlandse en Zuid-Afrikaanse duikers.

Het was 26 mei, 30 kilometer voor de kust van Nigeria. Kok Harrison Okene zat lekker in zijn boxershort op het toilet toen de boot zonk. Op de tast en in het pikkedonker wist hij een nabije hut te bereiken waar een luchtbel was ontstaan, waardoor hij kon blijven ademen. Met matrassen sloot hij de gaatjes af waar water doorheen kwam. Zo bleef de kok zitten, wachtend op redding. Nu pas vertelt hij zijn verhaal.

De elf scheepsmaten van de kok hadden minder geluk. De kok vertelt hoe hij vissen door de boot hoorde zwemmen en knagen aan zijn verdronken collega's. "Ik dacht aan mijn vrouw, mijn moeder. Dat ik niet eens de kans had gehad om vader te worden. En ik bleef maar bidden, wel honderd keer." Waarschijnlijk hebben de scheepsmaten van Harrison het niet overleefd.

Brabantse duikers

Een vrij uitzichtloze situatie, ware het niet dat de duikers 17 uur varen verderop bezig waren met een pijpleiding. Zij gingen op de boot af omdat er misschien nog overlevenden zouden zijn.

Zij konden amper geloven dat hun getik op het dek van het schip nog werd beantwoord. De kok durfde amper uit zijn luchtbel te komen om naar de duiker toe te zwemmen. Hij was bang dat die zo zou schrikken dat hij zijn duikersmes zou trekken. "Toen ik de duiker aanraakte, rilde hij van angst. Dus ging ik wat naar achter en zwaaide voor de camera die de duiker bij zich had zodat ze me op het dek zouden zien."

De druk

Maar na zestig uur onder water kon de kok niet eens meteen naar boven. Het drukverschil zou levensgevaarlijk zijn. Dus moest hij eerst twee dagen in een decompressieruimte. "Het is al een wonder dat hij op die diepte zo lang in leven is gebleven", vertelt een professionele duiker. "Recreatieve duikers blijven niet langer dan twintig minuten zo diep."

Harrison is nog niet helemaal hersteld van zijn avontuur. Lichamelijk is hij er weer helemaal bovenop, maar 's nachts schiet hij nog wel eens wakker omdat hij denkt dat zijn bed zinkt. Maar door het eten van zijn favoriete 'bangasoep' (palmfruit en vis) voelt hij zich al een stuk beter. Zo goed zelfs, dat hij van plan is een boek te schrijven over zijn ervaring.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl