Meer ouderenmishandeling gemeld

time icon Aangepast

Vorig jaar zijn er meer gevallen van ouderenmishandeling gemeld dan in 2011. Het aantal meldingen steeg met 3 procent van 994 naar 1027, meldt het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO).

In de meeste gevallen (35 procent) is een (klein)kind van de oudere de dader, maar mishandelingen worden ook vaak gepleegd door (ex-)partners of een ander familielid (beide 24 procent). Volgens de LPBO is het opvallend hoe weinig geregistreerde mantelzorgers en vrijwilligers de fout in gaan (beide 0,2 procent).

Psychische mishandeling

In ruim een derde van de gevallen gaat het om psychische mishandeling, gevolgd door lichamelijke mishandeling (28 procent) en financiƫle uitbuiting (20 procent). De helft van alle mishandelingen wordt gemeld door beroepskrachten als welzijnswerkers, medewerkers voor zorginstellingen of de politie. Vanaf 1 juli dit jaar zijn professionals verplicht melding te maken van ouderenmishandeling.

Vandaag wordt in Den Haag een congres gehouden over het probleem. Staatssecretaris Van Rijn lanceert daar een nieuwe campagne tegen ouderenmishandeling, met onder meer een trainingsprogramma voor ouderenwerkers.

STER Reclame